There was an error in this gadget

Tuesday, 28 June 2011

^^ BeNiH KaSiH & CiNtA ^^

# Semua org mmg nk sgt zuriat kn?( bg yg da kawen yer) n nk pulak yg baik2 belaka...cmner nk dpt anak2 yg baik? pernah dgr x pepatah org dulu2..buat baik dibalas baik, buat jahat pula akan dibalas dgn jahat..ada ke org buat jahat tp tak dpt dosa? hermm..kalu ada leh la gtau..nk jugak aden tau..huhuhu...
Apa yg saya nk share hari ni mmg berkait rapat dgn nama blog ni.."Karma Kehidupan".. saya dpt idea nk share bnda ni dtgnya dr my ucuk cayang yg tgk ceramah Ustaz Kazim Elias kt youtube..
Dalam kehidupan kita seharian ni, mmg penting n kena jga sumber mknn kita.. mesti tau n yakin mknn kita tu halal, jgn sedap masuk mulut, pastu bedal jer..salah tuh!  kalau was2 tu pun da kira xleh mkn.. Dalam Islam, wajib kita dapatkan mknn yg halal, kecuali ketika darurat.. baru dibolehkan mkn yg haram.. sbb lagi wajib kita ni untuk jaga nyawa yg Allah beri.. ingat tau..
Satu lagi perumpamaan yg boleh dikaitkan, "Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga".. disebabkan setitik arak, sebulan ibadah kita xditerima.. jd jgn la rosakkan diri dengan benda2 yg haram k.. kalau kita nk zuriat kita baik2...kita ni kena buat baik da skg ni..sbb setiap perlakuan kita ni, sepanjang kita bernafas ni.. akan jd baja untuk benih keturunan kita.. sbb tu dalam Islam, nk kawen pilih la jugak berdasarkan keturunan..nnt xlah suami isteri duk salah-menyalahkan anak2 mereka yg perangai mcm2 tu dtg dr keturunan isteri la..suami la...pdhal anak kita tu mmg mencerminkan perangai kita time dlu2..pemakanan pun kena jaga..kalau mknn dtg dr sumber yg haram, tu yg dpt nama anak haram tuh..perangai sumer cm haram, sbb teruk sgt.. skg ni kita boleh pk sndri la..da diberi akal yg xternilai harganya, jd kena la guna sebaik2nya..oleh itu, mari sama2 kita pk jauh skit ke depan untuk bantu kita bersedia n matangkan pemikiran n perlakuan kita ni..
** (Info Extra) Kalau makan mknn haram, satu bdn kita akan hilang kawalan n kewarasan untuk beribadat.. cmner??? kalau ditakdirkan mati masa tuh, tp bdn kita ni penuh kekotoran cmtuh..ape nk buat??? sape pun xdpt tlg..jd beringat la.. jgn rasa kita ni akan hidup lama ag, tu yg nk lupa n lalai tuh... petua nk khusyuk solat n beribadat, bayangkan kita akan mati sebelum dpt tunaikan solat seterusnya..atau jam kemudiannya tu, kita akan mati...mmg akan bantu kita khusyuk dalam solat..cuba la k.. :)

Sunday, 26 June 2011

"LeSS iS MoRe"

# Halluuu...hermm..hari ni saya ada tertgk cte yg deko celeb tuh..huhu...tertengok jer..cuma yg menariknya diorg ada mention.."Less Is More".. dalam hidup kita ni kn baik sgt2 la kita bersederhana..kn2? tp skop yg nk saya share hari ni ttg penampilan diri..yg pertama ttg mekap..huhu..ada sesetengah waktu mmg sesuai kita bermekap tebal cm opera, tp dalam malaysia ni, dgn cuaca yg panas lembap n muka mudah berpeluh n beminyak, sesuai sgt kita mekap nipis aje...nk tlg naikkan skit la seri muka yg pucat n xbermaya..tp kalu da muka mcm baby..better pkai sunblock jer..jgn nk cuba brg2 yg ada bhn kimia ntah pe2..kang nyesal je kalu mekap tu lagi rosakkan kulit..haa..lebih baik kite ni take precaution..tau! ok..kalau time dinner malam ker..or event2 yg guna dim lite gitu..leh je nk mekap tebal, tp still...biar nmpk natural..shading hidung tu jgn ketara sgt...blusher pun sama.. foundation tu mesti la pilih ikut warna muka..tp jgn la yg lagi gelap..pilih yg satu tona lebih cerah..wah2..garnier gitu..heheh..muka kita ni mesti la nk bg fair n lovely kn? jd sgt penting pilih warna yg sesuai..Bahan mekap lak, jgn la beli yg kt pasar malam jer..kalu rasa muka tu penting, beli la yg ada brand ckit..tp xyah la smpai guna MAC..ikut kemampuan..cm silky girl or maybelline..sbb kn diorg mmg expert bidang muka..nilai dulu, baru beli..k?kalu nk tau cara2 mekap, cuba search kt youtube..diorg ajar cara2 nk mekap..ingat! penting tau utk tahu cara hias diri.. bg gurl, penting utk jejaka idaman n suami..bg boboy, nk la insan pujaan mereka syg diorg n puji2 kemachoan mereka kn?heheh...sumer org suka dipuji..xgitu? :) 
Dari segi pemakaian, biar bersederhana..ada time leh striking giler...ada time ckup dgn gaya simple jer..kalu nk tips lebih lanjut, tnya je k? bukan nk ckp tau semua..cuma nk share ape yg saya tau.. :) u all pun post je comment(s) yg nk bg opinion ape2..just drop by..saya pun hargai sgt2 opinion u all.. GUD LUCK GUYZ!

Saturday, 25 June 2011

$ RezEki AnUGeraH ALLAH $

# Assalamualaikum semua! :) Hari ni saya rasa cm nk cte2 psl rezeki.. dalam hidup saya ni mmg mcm2 drama ada.. Siapa yg ckp duit xpenting??? mmg tipu la.. sbb duit mmg penting.. tp perlu kita ingat..rezeki ni bukan la rahmat semata2..tp juga merupakan ujian yg Allah nk uji kita..sama ada kita guna ke arah yg baik n mendoakan keredhaan-Nya, atau pun untuk puaskan nafsu kita sahaja..mmg xsalah nk manjakan diri, tp jgn smpai lupa diri sudah..smpai lupa nk solat..nk byr zakat..nnt Allah tarik nikmat kesenangan tu sekelip mata jer..sesaat pun xlmbat..jd gunakanlah sebaik2nya...
Harta atau rezeki kita hanyalah ape yg kita da mkn, n da kita guna..yg kita xguna lagi semua bukan milik kita lagi..contohnya, kita baru kuarkan duit dr bank RM5000..tup2..ada je tgn yg sambar duit tu..haa..kn da bukan milik kita..bukan rezeki kita da kn? Kalu berjaga cmner sekalipun, da Allah tentukan tu bukan rezeki kita, mmg xkn jd milik kita punyer..namun begitu. kita still kena syukur, kita masih ada rezeki lain n selamat.. dalam pada kita terima apa2 musibah, kita kena selalu berdoa agar setiap dugaan yg Allah berikan, kita mendapat keredhaan n pahala..dan mintalah..dengan kehilangan rezeki itu, kita akan dianugerahkan dengan rezeki yg lebih baik kelak..Semua yg Allah tentukan dalam hidup kita ni..semua yg terbaik untuk kita..Allah sayang semua hamba-Nya, kita ni yg selalu lupa Allah.. jd lepas ni..jom kita sama2 berusaha menjadi lebih baik..OK?

CarA piKAt Hati Si JejAka!

# Wahai bidadari dunia, kita semua mmg berharap agar dpt insan yg boleh menjaga kita, keluarga kita dan boleh membimbing kita ke arah syurga nan indah kelak..namun jgn lupa, lelaki xsemua sama..kdg2 ada yg bertopeng, ada yg tulus, mcm2..tp yg penting..kita kena ingat, jgn sayang mereka melebihi kita sayang Allah dan Kekasihnya.. sbb kalu betul jodoh kite bukan dgn dia..xder la kite buta smpai nk bunuh diri dan segalanya..huhu..
Pada pendapat saya, nk menangi hati si dia pujaan hati, kita kena jga penampilan kita jugak..xbyk pun skit..mksud saya, bukan perlu lawa mcm jessica alba ker,,megan fox ker..tp yg penting, kita jga kebersihan..mmg tuntuan Islam jugak kn kita jga kebersihan..n hati tu..mesti bersih dan jujur..Allah akan lindungi mereka yg sentiasa berdoa kepada-Nya.. Kita mesti berdoa agar diberi jodoh yg baik2..yg mampu menjaga kita dan anak2 kita nnt..n kalu niat kita buat ni untuk mendapat keberkatan n keredhaan Allah, mmg Allah akan berikan kita jodoh yg baik.. Allah Maha Adil n Maha Mengetahui.. jadi jgn la patah hati bila org yg kita syg tinggalkan kita..sbb mungkin jodoh kita lebih baik dr dia.. OK?
Hermm...itu dr aspek agama.. tp xleh nk pasrah pd doa je kn? kena usaha jugak.. kita mesti tunjuk kita syg mereka dgn mengambil berat ttg mereka..mampu memberi ketenangan kpd mereka bila perasaan mereka gundah gulana...n mmg xdinafikan, kita ni mestilah sedikit sebanyak tahu masak2 ni..nk menangi hati suami kelak, kena jga perutnya..kena bg dia senang hati selalu..kalu x, percayalah..mmg ke kedai kopi la jwbnyer..huhu...mmg xsemua org ada bakat or anugerah pandai masak2 ni..tp xsalah kite berusaha n mencuba untuk suami kita ni..mereka ni mmg kena nmpk tegas n keras, tp hati mereka lembut.. kita mesti jga hati dia baik2..mmg dia xtinggal punyer...xcaya?? cuba tanya bf kamu atau mmber2 laki kamu...hehehhe
OK2...nk ape2 tips ag, just roger me k! hehe..gud luck!! :))

Friday, 24 June 2011

CarA piKAt Hati Si JeliTa!

# Kenali isi hatinya dulu, bru cuba nak pikat..yg penting jaga penampilanmu dahulu, first impression tu penting tau..biar dia ada crush kt u..baru senang keje u tu..mcm yg playboy selalu buat..tp jgn sesekali berperangai cm playboy..tau! and kalu kamu mmg baik budi pekerti, mmg si dia akan nmpk n terpikat dgn u.. mmg kadang2 kamu perlu berbelanja sedikit, xperlu yg mahal2..ckup sekadar yg cute2 je..sbb nnt percayalah, hati dia mmg akan lagi melekat n melekit kt u..ehehehe...tp kalu kamu perasan si dia tu mcm kaki kikis, xrugi tinggal dia..sbb kalau da niat nk bercinta, kami mesti kena tanam niat nk jadikan isteri terus..xla rasa nk curang..k?? ada paham..?
Selain itu, kamu kena belajar terima baik buruk dia, so that nnt dia selesa sgt dgn kamu..then percayalah, ape pun jd, hati dia akan tetap dgn kamu..n perlu ingat tau, hati si jelita mmg mudah berubah, sbb mereka ni berhati lembut n halus, sbb tu dicipta kaum adam untuk melindungi mereka ni..jd jgn la nk berkeras sgt..elakkan dr menyesal nnt yer..sbb nnt da xberguna sesen pun!!! OK lah, pepehal, nk tau tips lagi, mx je ke..saya sedia share dgn kalian.. :)